Niestety podobnie jak inne alergie zdarza się coraz częściej. I denerwuje bo wymaga zmiany naszych codziennych przyzwyczajeń żywieniowych.
Niektóre osoby wręcz od razu stwierdzają, że bez pewnych produktów żyć się nie da.
No cóż, trzeba znać podstawową zasadę - jeżeli nie unikamy tego na co jesteśmy uczuleni w każdej chwili możemy mieć dolegliwości.
A co najczęściej uczula małe dzieci w Polsce?
Białko mleka krowiego, białko jaja kurzego i pszenica.
Czy kobieta w ciąży powinna stosować jakąś dietę, aby jej dziecko nie było alergikiem?
Nie. Nie powinna stosować żadnych ograniczeń typu dieta pozbawiona nabiału, owoców, ryb itd. ponieważ nie chroni to dziecka przed alergią,
a naraża na niedobory mogące szkodzić zdrowiu matki i dziecka.
Zalecane jest karmienie naturalne przez minimum 4- 6 miesięcy i w tym okresie,
jeżeli u dziecka pojawi się uczulenie to konieczne są ograniczenia w diecie matki.
W pierwszej kolejności najczęściej usuwa się z diety białka mleka krowiego.
Kobieta karmiąca powinna się wówczas skontaktować z lekarzem i ustalić, jaką dawkę wapnia dziennie ma przyjmować.
Jeżeli dziecko jest karmione sztucznie i pojawią się objawy alergii (najczęściej zmienia się wygląd skóry)
konieczna jest zamiana mleka na specjalne mieszanki dla alergików, zapisywane przez lekarza na receptę.