Kiedy salicylany zawarte w pokarmach są niebezpieczne?

Niektórzy alergicy nie mogą stosować leków z grupy tzw. NLPZ (czyli niesteroidowych leków przeciwzapalnych). Są to leki działające przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo.

Często są one łykane podczas przeziębienia, bólu głowy czy kręgosłupa. Ale nie wszyscy chorzy wiedzą, że podobnie jak te leki, mogą zaszkodzić salicylany zawarte w pokarmach. Dlatego warto zapoznać się z podaną niżej listą. Jeżeli chory nie może łykać aspiryny lub ibuprofenu (bo np. ma napady duszności, kaszlu czy kataru) powinien również unikać wymienionych pokarmów:

Owoce: jagody czarne, maliny, truskawki, śliwki, jabłka, wiśnie, banany, cytryna, mandarynki, pomarańcze, grapefruity, morele, ananasy, brzoskwinie, winogrona, melony

Owoce suszone

Owoce kandyzowane i z puszki

Soki owocowe

Marmolada

Rodzynki

Rabarbar, pieczarki, rzodkiew, pory, cukinia, pomidory, ogórki świeże i kiszone

Groch

Oliwki konserwowe

Soki warzywne

Gotowy twaróg ziołowy, mleko w proszku

Rumianek

Mięso peklowane, mięso w galarecie

Szynka, wędliny ze sklepu, pasztetowa, pasztety

Ryby wędzone

Wszystkie konserwy mięsne i rybne

Cynamon, curry, pieprz, papryka, kminek, oregano

Ocet, musztarda

Orzechy, migdały, marcepan

Czekolada

Napoje gazowane i napoje kolorowe, tonik

Płatki kukurydziane, gotowe musli z owocami

Ser topiony

Lody

Produkty "Light"

Margaryna

Miód

Wino, piwo 

Ta strona używa tzw. cookies. Ustawienia możesz zmienić w preferencjach przeglądarki. Polityka prywatności